det måste få ett stopp

2017-10-18 ▲ 16:33:00 | startsida

En tagg. Två ord. Tusen känslor

Jag ryser varje gång jag ser taggen. Känner att jag inte är ensam om vad som hänt mig och att vi för en gångs skull faktiskt blir hörda. Även om jag vet att i princip alla kvinnor någon gång blivit sexuellt trakasserade blir det så himla starkt när hela mitt facebook-flöde är fullt av historier och hashtags. 

Samtidigt som vi delar med oss av de sexuella trakasserier vi har fått utstå är det ändå folk som tror att vi gör det enbart för att få likes och medlidande. De vägrar tro att någon blivit utsatt om det inte finns någon förklaring efter hashtagen och det gör mig fruktansvärt besviken. Det är så mycket mer än bara historier. Det här är liv som blivit förstörda. En ständig rädsla för att gå ensam på kvällarna, skam som sitter kvar i flera år, förnekelser och självanklagelser, tillit till män som kanske aldrig kommer tillbaks igen.

Det är så himla starkt att ens våga skriva ut hashtagen. Att ta steget ut från förnekelserna och skamen som många känner efter att de blivit utsatta. Varför ska jag eller någon annan behöva beskriva i detalj vad vi varit med om? Och dessutom inför hundratals människor på samma gång? Varför skulle jag vilja ta upp alla de gånger som någon passat på att ta på MIN kropp när jag varit ute på krogen? Berätta om när killen jag trodde jag kunde lita på bestämde sig för att ta på mig innanför mina trosor mot min vilja? Berätta om när ett nej inte längre var ett nej, min kropp inte längre min och min värdighet kändes som bortblåst?

De som utsätter oss för det här är oftast "snälla människor som aldrig skulle göra något sådant".  Det är någons bror, kollega, bästa vän, lärarinna, chef eller pojkvän.

Tänk ett steg längre nästa gång. Säg till om du ser att någon går över gränsen innan det är för sent. Våga göra skillnad. Våga stoppa sexuella trakasserier.

#metoo

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0